12 Απρ 2009

Μ.Εβδομάδα



Αν είχαν αρκεστεί και οι Ελληνες στην κατασφάλιση των ορμέμφυτων ατομοκεντρικών αναγκαιοτήτων, αν είχαν εκλάβει τη μεταφυσική αναζήτηση σαν ιδιωτική επιλογή και ατομική αρέσκεια, η ανθρωπότητα δεν θα είχε γνωρίσει την πολιτική και τη δημοκρατία: το κοινόν άθλημα να αληθεύει ο βίος. Δεν θα είχε γνωρίσει η ανθρώπινη ιστορία τον Παρθενώνα και την Αγια-Σοφιά, το αρχαιοελληνικό άγαλμα και την εκκλησιαστική Εικόνα, την τραγωδία και την ορθόδοξη λειτουργική δραματουργία.

Ομως, η ελληνική παράδοση ήταν έκπληξη και η έκπληξη δεν αντέχεται: Η μεσαιωνική (βαρβαρική τότε) Δύση φρόντισε να τη φέρει στα μέτρα του ορμέμφυτου ατομοκεντρισμού, να την παραχαράξει στα καίρια. Και ο Ελληνισμός, περιθωριοποιημένος ιστορικά, υποτάχθηκε μιμητικά στην παραχάραξη, έπαψε να υπάρχει ως πρόταση ή έκπληξη πολιτισμού. Οι άνθρωποι σήμερα λέμε «μεταφυσική» και εννοούμε ατομικές πεποιθήσεις, ιδεολογήματα και ψυχολογήματα. Λέμε «πίστη» και εννοούμε ιδιοκτησία απόψεων, όχι αγώνισμα εμπιστοσύνης. Λέμε «πολιτική» την εμπορευματοποιημένη μαφιόζικη εξουσιολαγνεία, λέμε «δημοκρατία» τα ολιγαρχικά προϊόντα μαγειρέματος των εκλογικών νόμων και «επικοινωνιακής» διαβουκόλησης ανέγνωμων ψηφοφόρων.

Ο Ελληνισμός έχει ιστορικά τελειώσει, η διαιώνιση του ελληνικού ονόματος από το ελλαδικό κρατίδιο είναι μόνο ντροπή: συσκότιση και διασυρμός μιας πρότασης πολιτισμού με πανανθρώπινη εμβέλεια. Σώζεται, ωστόσο, αλλοτριωμένη η πρόταση προκλητικά περιφρονημένη, αλλά ως ενεργός λαϊκή πράξη, στη δραματουργία και στην ποίηση του λατρευτικού εκκλησιαστικού γεγονότος. Και κορύφωμα των εόρτιων κύκλων αυτού του γεγονότος είναι η Μεγάλη Εβδομάδα – από σήμερα ώς και την επόμενη Κυριακή.

Αν κάποιος θέλει να ψηλαφήσει εμπειρικά τη μεταφυσική αναζήτηση ως άθλημα κοινωνίας και όχι ως ιδιωτική αρέσκεια, μπορεί να αξιοποιήσει το λείμμα: Ας ξεχωρίσει μιαν εκκλησιά, όσο γίνεται λιγότερο «εκσυγχρονισμένη». Και να χώνεται εκεί, σε μια γωνιά, εφτά μέρες, πρωί - βράδυ.

Ισως του χαριστεί η εμπειρία και γεύση της μετοχής.

Χρ.Γιανναράς

2 σχόλια:

  1. Καλή Ανάσταση σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NIKHΦΟΡΕ
    ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΛΙΓΟ ΕΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΡΑ.ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ,ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ''ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ''ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟΣΤΕΙΛΩ.ΙΔΙΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΜΕ ΛΟΓΟ ΝΗΦΑΛΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΦΟΡΙΣΤΙΚΟ.ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ,ΘΑ ΤΑ ΠOΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
    ASLAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή