31 Μαρ 2011

Souad Massi


Η Souad Massi πρωτοεμφανίστηκε στο δυτικό κοινό στις 10 Ιανουαρίου του 1999 στο Παρίσι σ' ένα φεστιβάλ με τίτλο "Γυναίκες από την Αλγερία".
Οι τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να την ακούσουν εκείνο το βράδυ ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν τι τους 'χτύπησε' ξαφνικά, σαν κόκκινος προβολέας ή σαν άστρο της ερήμου και τους άφησε για πάντα μαγεμένους, από τη φωνή, τη σκηνική παρουσία, τον ιδιοφυή αραβοφλαμενκορόκ ήχο και τις αραβο-ισπανικο-γαλλο-αγγλικές λέξεις.
Κι ούτε τους νοιάζει φυσικά να καταλάβουν. Το θέμα είναι να συνεχίσουν ν' ακούν...

Η γεννημένη στην Αλγερία το 1972, πανέμορφη Souad Massi, έχει μια φωνή που έχει μαθητεύσει σ' όλους τους κόκκους της άμμου της Σαχάρας, στα ψηλά τακούνια και τα πάθη του φλαμένκο, στις ροκ μπαλάντες των μεγάλων κυριών του είδους, και στη γαλλική λεπτότητα του Παρισιού του 21ου αιώνα. Εχει αναδυθεί όμως μέσα από τα ποτάμια του αλγερινού αίματος που νοτίζει αιώνες τώρα τη σκόνη στους χωματόδρομους της γενέτειράς της, και γι' αυτό δείχνει να ξέρει τι θα πει θρήνος είτε τσέλο τον βγάζει, είτε ηλεκτρική κιθάρα, είτε gumbri και karkabous (ακουστικό μπάσο και μεταλλικές καστανιέτες της Σαχάρας, αντίστοιχα).
Ξέρει επίσης πως να κάνει τα ποιητικά ερωτικά τραγούδια που γράφει να υγραίνονται σαν μεγάλα μαύρα μάτια που τα τυφλώνει η σκόνη. Μια νέα κοπέλα από την Αλγερία τραγουδάει για το πόσο διαπεραστικό μπορεί να είναι το κρύο στο Παρίσι του 2003 για τους 'ξένους' του περιθωρίου του. Κάθε κομμάτι και έκπληξη, κάθε νότα και ταξίδι κάθε συγχορδία και παράπονο, ξέσπασμα, τρυφερότητα, ζάλη. Και κάθε αραβική λέξη μια ολόκληρη ιστορία από την καρδιά, από την Αφρική, από τον πλανήτη που δε λέει να πάψει να σε πληγώνει.Ένας από τους πιο ευφάνταστους και ενδιαφέροντες δίσκους που έχω ακούσει τελευταία.

ένα playlist στο youtube
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου