18 Μαρ 2013

Leonidas Fender, ένας Έλληνας που έδωσε τόσα στη σύγχρονη μουσική!!


Ο Clarence Leonidas Fender (10 του Αυγούστου 1909 - 21 Μαρτίου, 1991) ήταν  ένας Έλληνο-Αμερικανός εφευρέτης ο οποίος ίδρυσε την Fender Electric Instrument Manufacturing Company, τώρα γνωστή ως Fender Musical Instruments Corporation. Μετά την πώληση της Fender Instrument το 1965 στο CBS Corporation, ίδρυσε αργότερα την MusicMan and G&L Musical Products (G&L Guitars). Η κιθάρα, το μπάσο και ο ενισχυτής του, σχεδιασμένα από τη δεκαετία του 1950, εξακολουθούν να κυριαρχούν στην μουσική πάνω από μισό αιώνα αργότερα. Πολλές άλλες κιθάρες και ενισχυτές έχουν χρησιμοποιήσει τα όργανα Fender ως το θεμέλιο των προϊόντων τους.

Ο Leo Fender  συχνά αναφέρεται ως ένας από τους πλέον σημαίνοντες για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών μέσων του 20ου αιώνα. Στις 10 Αύγ 2009 είναι η 100ή επέτειος από τη γέννησή του. Πέθανε το 1991 μετά το δεύτερο γάμο του με την σύζυγό του, Phyllis Fender.

Η τεράστια επίδραση του Leo Fender για τη μουσική σε όλο τον κόσμο είναι απλή για να περιγραφεί- χωρίς αυτόν η μουσική απλά δεν θα ακούγεται με τον τρόπο που ακούγεται σήμερα . Τα σεβαστά και κλασσικά δημιουργήματα του, η Telecaster ®, Stratocaster ®, Precision Bass ® και Jazz Bass ®  αλλάξαν τον τρόπο που η μουσική έγινε και καταγράφεται από όλο τον κόσμο.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο  αντίκτυπος του κ. Fender για τη μουσική βιομηχανία. Ο Λέων αλλάξει την εμφάνιση, τον ήχο, και την προσωπικότητα της μουσικής σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν άνθρωπομε με πιο κοινή εμφάνιση ή τόσο μετριοπαθή και λιτό. Ένας για χρόνια  υπάλληλος της Fender ,ο Freddie Tavares είπε: «Ποτέ δεν φορούσε οποιοδήποτε είδος των ρούχων που θα περιμένατε ένα άτομο στη θέση του για να φορέσει. Οι άνθρωποι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ότι ήταν κάποιο είδος  τροχού. Θα πρέπει να τον δείξω σε κάποιον που δεν τον ήξερε. »Δείτε πως ο άνθρωπος εκεί πέρα; Κατέχει τα πάντα. ""

Ο Leo Fender δεν έπινε, ούτε κάπνισε ποτέ, και, εκτός από την εργασία του, είχε λίγους στενούς φίλους. Δεν είχε παιδιά. "Οι κιθάρες και ενισχυτές του, αυτά ήταν τα παιδιά του" όπως λένε όσοι συνδέονται με αυτόν. Περιγράφεται από πολλούς ως μοναχικό άτομο. Είχε ασχοληθεί με τη φωτογραφία, του άρεσε να παίζει πινάκλ, και είχε ένα ακριβό σκάφος, το μόνο αληθινό χόμπι του, ίσως η εμμονή του,. Ήταν ένας άνθρωπος με λίγα λόγια. Δεν έπαιζε κιθάρα !!!

Ωστόσο, ο κόσμος των κιθάρων χρωστάει τα πάντα στην συνεισφορά ενός ανθρώπου, του Leo Fender. Ευτυχισμένα  100ά γενέθλιά  κ. Fender. Θα γιορτάζουμε όλη του τη ζωή και  για τα επόμενα 100 χρόνια.
http://www.tdpri.com/2009/07/29/leo-fenders-100th-birthday/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου