13 Απρ 2012

Υδριάδα: 100% Eλληνική εφεύρεση!!! ε και;


Μια εξαιρετική, εξολοκλήρου Eλληνική ιδέα που, όπως συνηθίζεται, δεν έχει την κατάλληλη προβολή.
Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Τα νησιά μας πάσχουν από έλλειψη -προφανώς πόσιμου- νερού. Η υπερκατανάλωση από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, η χρήση πόσιμου νερού για το γέμισμα των πισινών και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει έχουν φέρει αρκετούς  νησιώτες στα πρόθυρα της λειψυδρίας. Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα νησιά μας αγοράζουν νερό από ιδιώτες το οποίο μεταφέρουν με βαπόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Το θέμα είναι υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει αν και μέχρι να εφαρμοστεί, έστω και σε ένα μόνο νησί, έπρεπε να περάσει από το σκόπελο της γραφειοκρατίας..
.
Στην Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί ένα εξολοκλήρου Eλληνικό έργο. Η Υδριάδα, είναι μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που παίρνει την ενέργειά της από ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.
Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μαζί με τους συνεργάτες του Θ.Λίλα και Α.Βατίστα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για την νησιωτική Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος». Την δημιουργία νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ.

Η Υδριάδα με ύψος άνω των 35 μέτρων, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας, όχι βέβαια και κατασκευής...
Η αντίστροφη όσμωση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Υδριάδα, είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή της σε «εθνικό» επίπεδο σκόνταφτε πάντα στην μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος η οποία αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ (άνθρακας κλπ) δεν θα είχε το οικολογικό αποτύπωμα που όλοι αναζητούμε στις ημέρες μας.
Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα, έλυσαν αυτό το πρόβλημα, εγκαθιστώντας πάνω στον τεράστιο πυλώνα, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και ανεμογεννήτριες ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχό της λειτουργίας, η Υδριάδα είναι εφοδιασμένη και με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο!

Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα έχει... καταφέρει να εξαγριώσει τους τοπικούς κοινοτικούς νερουλάδες οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο το χάσουν το μεροκάματό τους όταν το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως παρέχοντας δωρεάν νερό!

Στην πορεία υλοποίησης του έργου από την ομάδα του Πανεπιστημίου, - σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές - οι υπεύθυνοι άκουσαν ακόμα και την δικαιολογία από τα χείλη αρμόδιων παραγόντων ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνετε δωρεάν νερό. Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε».

Τυχαίο που η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο; Δεν νομίζω...
πηγη
και η συνέχειαΤο επίμαχο θέμα μεταφοράς νερού στα μικρά νησιά του Αιγαίου, έρχεται στο προσκήνιο καθώς την Παρασκευή στη Μυτιλήνη, θα γίνει ο διαγωνισμός για τους ανάδοχους των επόμενων δυο χρόνων. Το ολιγοπώλιο στην μεταφορά του, έχει εκτινάξει τις τιμές, καθώς οι μεταφορείς του, υπερκοστολογούν το κυβικό ώστε να ισοσκελίσουν τις απώλειες κέρδους, από τη μείωση της ζήτησης, λόγω των έργων που έχουν γίνει στα νησιά. 


Χωρίς συντήρηση η Υδριάδα στην Ηρακλειά
70% λιγότερο νερό θα χρειαστούν, φέτος, τα μικρά νησιά του Αιγαίου για την υδροδότησή τους. Όμως, το καρτέλ των νερουλάδων ανεβάζει το κόστος μεταφοράς κατά 105%για να καλύψει τις απώλειες. Την ίδια ώρα, μια ελληνική εφεύρεση που ξεκίνησε με προοπτικές, έμπλεξε στα γρανάζια των συμφερόντων και της γραφειοκρατίας. Η Υδριάδα είναι μια μονάδα αφαλάτωσης που λειτουργεί με τη δύναμη του ήλιου και του ανέμου. Εγκαταστάθηκε το 2007 στην Ηρακλειά, λειτούργησε, στην αρχή, με επιτυχία, κέρδισε το ενδιαφέρον ξένων χωρών με προβλήματα λειψυδρίας, αλλά, κινδυνεύει να σαπίσει αναξιοποίητη.
Στη γενική γραμματεία Αιγαίου, θα ήθελαν να τους παραχωρηθεί η Υδριάδα, για να αναλάβουν τη συντήρησή της.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν αρνείται την παραχώρηση της μονάδας, αλλά ζητά να βγει σε βιομηχανική παραγωγή για να μειωθεί το κόστος της και να ωφεληθούν τα άνυδρα νησιά.
Το γεγονός είναι ότι και φέτος, 16 μικρά νησιά στο Αιγαίο έχουν ανάγκη για νερό και θα χρειαστεί να δαπανηθούν μέχρι και 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά του από την Αττική, με κόστος, ανά κυβικό, υπερδιπλάσια από ό,τι το 2009.

Πηγή:
ΝΕΤ FM


Τελικά αυτοί οι  αρμόδιoi παράγοντες  μας αντιπροσωπεύουν ή δεν έχουν καμμιά σχέση μαζί μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου