26 Ιουλ 2010

CALEXICO



 

Δε χρειάζεται να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. Το «προδίδει» αμέσως η μουσική τους. Στο άκουσμά της, ο νους πλάθει εικόνες της ερήμου από αμερικανικά road movies, με βενζινάδικα στη μέση του πουθενά, ήλιο, άνεμο, κάκτους, σκόνη στο παρμπρίζ. Αυτοί είναι οι Calexico. Προέρχονται από την πόλη που βρίσκεται στα σύνορα της πολιτείας της Καλιφόρνια με το Μεξικό, κοντά στην έρημο της Αριζόνα. Το όνομά της είναι συνδυασμός των Cali-fornia και Me-xico, ενώ κατ’ αναλογία, στην άλλη πλευρά των συνόρων, βρίσκεται η πόλη... Mexicali! Το πλέον αναγνωρίσιμο για το αυτί του μέσου Έλληνα κομμάτι των Calexico «ντύνει» μουσικά εδώ και λίγα χρόνια τους τίτλους της τηλεοπτικής εκπομπής «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη. Λέγεται «Stray» και προέρχεται από το δεύτερο άλμπουμ των Calexico, «The Black Light» (1998), ενώ γνώριμο είναι και το «Ballad of Cable Hogue», που ακούγεται στη γερμανική ταινία «Lammbock» (2001).
Το πρώτο στούντιο άλμπουμ των Calexico κυκλοφόρησε σε μόλις 2.000 αντίτυπα το 1996 και τίτλο «Spoke» από τη γερμανική δισκογραφική Hausmusik, ίσως... επειδή ηχογραφήθηκε σε κατ’ οίκον στούντιο, όπου οι Burns και Convertino πειραματίζονταν με τα μουσικά όργανά τους. «Spoke» ήταν και η αρχική τους ονομασία προτού καταλήξουν στο Calecixo. Κατόπιν, υπέγραψαν στη δισκογραφική Quarterstick/Touch and go Records, υπό την οποία το 1997 επανακυκλοφόρησε το «Spoke». Την επόμενη χρονιά, έβγαλαν τον δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο «The Black Light», λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Πρόκειται για ένα θεματικό άλμπουμ, που εστιάζει στην έρημο της Αριζόνα και το βόρειο Μεξικό, κατατόπια γνωστά τόσο γεωγραφικά, όσο και μουσικά στους Calexico. Ταυτοχρόνως, έπαιζαν σαν support σε συναυλίες των Pavement, Dirty Three και Lambchop. Προϊόν της δραστηριότητάς τους αυτής ήταν ο δίσκος «Road Map» (1999), που οι Calexico διέθεταν αποκλειστικά στις συναυλίες τους. Η προσθήκη κόρνου και βιολιού χαρακτηρίζει τον τρίτο δίσκο τους, «Hot Rail» που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2000.
Πρώτη φορά είδαν το όνομά τους στο Billboard και ειδικότερα στον κατάλογο των ανεξάρτητων δίσκων (Heatseekers and Independent list) με το «Feast of Wire» το 2003. Ηταν η ώρα να γυρίσουν το πρώτο τους βίντεοκλιπ για το ρυθμικό και ελαφρά μελαγχολικό σινγκλ «Quattro», ενώ από τον ίδιο δίσκο προέρχεται και το κομμάτι «Guero Canelo» που ακούγεται στην ταινία του Michael Mann «Collateral - Η διαδρομή», με τον Tom Cruise και τον Jamie Foxx. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το live dvd τους «World Drifts In: Live at The Barbican» και το ΕΡ «Convict Pool» που περιείχε διασκευές. Στο ενεργητικό τους έχουν, ακόμη, να επιδείξουν μια συνεργασία με τη Nancy Sinatra, στο ομώνυμο άλμπουμ της οποίας συνεισέφεραν με το τραγούδι «Burnin’ Down The Spark» στα τέλη του 2004. Την ίδια χρονιά και για ένα μέρος του 2005 ανέπτυξαν και άλλες συνεργασίες με τους Neko Case και Laura Cantrell. Τον Σεπτέμβριο του 2005 κυκλοφόρησαν το ΕΡ «In the Reins», στο οποίο συνέπραξαν με τον Sam Beam των Iron and Wine, ένα folk συγκρότημα από τη Νότια Καρολίνα. Το άλμπουμ ανέβηκε ώς το Νο 12 στον κατάλογο των ανεξάρτητων άλμπουμ του Billboard, ενώ με αυτό είδαν και την πρώτη τους είσοδο και στον «κανονικό» κατάλογο του Billboard.


. Ξεχωριστές στιγμές από το «In the Reins» αποτελούν τα «He Lays In the Reins» και «Burn That Broken Bed». Ήχος κατά τι διαφορετικός σε σύγκριση με τις προηγούμενες δουλειές τους, με μεγαλύτερη έμφαση στα φωνητικά και την κιθάρα και λιγότερο στα πνευστά προσδίδει έναν πιο mainstream χαρακτήρα στο πέμπτο άλμπουμ τους. Το «Garden Ruin» κυκλοφόρησε το 2006, με παραγωγό τον J.D. Foster. Το φθινόπωρο του 2007 εμφανίστηκαν στη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν του Bob Dylan στο Beacon Theater της Νέας Υόρκης. Ταυτόχρονα, δούλευαν το καινούριο υλικό τους, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν το έκτο στούντιο άλμπουμ τους, «Carried to Dust», που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2008. Σε αυτό συνεργάστηκαν ξανά με τον Sam Beam αλλά και μουσικούς από το παλαιότερο άλμπουμ τους, «Feast of Wire». Μάλιστα, σύμφωνα με το allmusic.com, το κομμάτι «The Crystal Frontier» χρησιμοποιήθηκε ως... ξυπνητήρι για τους αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Discovery το καλοκαίρι του 2008! Οι Calexico έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα, με πιο πρόσφατη τον Ιανουάριο του 2009.♦


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου